keskiviikko 27. kesäkuuta 2018

Pride-viikko päivä 1: Mun vuoro puhua -näyttely

Juhannusviikonloppu on lomailtu, ja minä ja Suvi olemme taas palanneet blogimme pariin. Tällä viikolla omistamme blogimme pelkästään Helsinki Pridelle, sillä nyt on käynnissä Pride-viikko, ja koko viikon ajan ympäri Helsinkiä on tarjolla kosolti Prideen liittyvää tapahtumaa. Priden tarkoituksena on tuoda esiin seksuaalivähemmistöjen oikeuksia. Viikko huipentuu lauantaina järjestettävään massiiviseen Pride-kulkueeseen, johon myös me olemme tietenkin menossa raportoimaan tunnelmia! Tämä viikko on myös meidän viimeinen kesätöissä täällä Luupilla :( Toimistomme asettuu viimeiseksi viikoksi toimintakeskus Happeen, joka sijaitsee Sörnäisissä.

Maanantai-iltapäivänä suuntasimme Annantalon pihalle, jossa pidettiin Mun vuoro puhua -nimisen näyttelyn avajaiset. Valitettavasti emme ehtineet nähdä avajaisista juurikaan, mutta pääsimme kuitenkin tutustumaan tilaan ja saimme lisää tietoa näyttelystä. Mun vuoro puhua -näyttelyn on järjestänyt Väestöliiton nuorisotyöryhmä yhdessä Annantalon kanssa. Annantalon piha ja irtaimisto oli koristeltu ja maalattu värikkäästi viikon teeman mukaisesti sateenkaariväreihin. Takapihalla oli varsinainen näyttelytila. Pöydällä oli tusseja ja lappuja, johon nuoret saavat kirjoittaa nimettömänä omia näkemyksiään nykyisestä translaista. Laput on ripustettu pyykkinarulle muiden nähtäviksi. Niissä korostui monien tyytymättömyys nykyistä translakia kohtaan. Näyttelyä järjestäneen Väestöliiton nuorisotyöryhmän jäsenen Havu Härmän mukaan tämänhetkisessä translaissa on monia epäkohtia. Kenties räikein näistä on se, että sukupuolta korjaavalta vaaditaan lisäntymiskyvytömyyttä eli sterilointia. Sukupuolen korjausprosessi on myös henkisesti rankka, sillä se kestää yleensä vuosia ja on varsin hintava.

Näyttelyyn kuuluu myös lavarakennelma, jonka uumeniin on myös ikuistettu ihmisten näkemyksiä seksuaalivähemmistöjen oikeuksista ja heidän kokemastaan syrjinnästä. Näyttelyssä on hyödynnetty lisättyä todellisuutta Arilyn-nimisellä kännykkäsovelluksella, jonka avulla katsoja pääsee näkemään henkilön tekstin takana.

Suurempaa kansalaisaloitetta translain uudistamiseksi ei ole vielä laitettu vireille, mutta Härmän mukaan sellainen on suunnitelmissa. Hän kertoo, että nyt keskitytään kuitenkin informoimaan kansalaisia eli menossa on eräänlainen valistuskampanja, jolla pyritään saamaan entistä suurempi osa ihmisistä tietoiseksi nykyisen lain epäkohdista ja sen parannusehdotuksista. Yksi este lain muuttamiseksi on myös nykyinen hallitus, joka on ilmoittanut, ettei se aio käsitellä translain uudistusta tällä vaalikaudella. Härmä kertookin, että tällä hetkellä odotellaan myös vallan vaihtumista eduskunnassa.

Piipahdimme vielä nopeasti Narinkkatorilla, jossa oli eri ammattijärjestöjen järjestämä perhetapahtuma. Tekemistä oli tarjolla erityisesti perheen pienimmille.

Ensimmäisen Pride-päivän perusteella viikon teema näkyi jo selvästi kaupungilla kävellessä. Useiden julkishallinnollisten rakennusten lipputangoissa liehuivat sateenkaariliput ja kaduilla törmäsi Pride-mainoksiin ja -julisteihin. Myös useat eri yritykset ovat päättäneet omistaa markkinoinnissaan tämän viikon seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolestapuhumiselle.
























Eino


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti